Cart
  • No products in the cart.
+40786048718 contact@castelulcorvinilor.ro
Back to top

ERDÉLYI KÉZMŰVESEK VÁSÁRA – 2016. július 22-24.

Castelul Corvinilor / események  / ERDÉLYI KÉZMŰVESEK VÁSÁRA – 2016. július 22-24.
afis-targ

ERDÉLYI KÉZMŰVESEK VÁSÁRA – 2016. július 22-24.

A Vajdahunyadi Városnapok keretén belül, a Erdélyi Kézmíves Céh Egyesület közreműködésével

A kortárs népművészet alkotásaiban fellelhető az erdélyi kezek kreativitása, gazdagsága és lenyűgöző eredetisége egyaránt, fő hivatása pedig hagyományainkat megőrizni és továbbadni a következő nemzedéknek. Tény, hogy a nemzeti identitás tekintetében a népi alkotás, azaz az erdélyi és romániai népművészet évszázadok óta megmaradt.

A Vajdahunyadi Várkastélynál jelen alkalommal szervezett kiállításunkkal is szeretnénk hozzájárulni a kulturális identitásunk megőrzéséhez, a kézművesség újjáélesztéséhez illetve az erdélyi jellegzetes termékek megismerésének elősegítése érdekében hazai és regionális szinten.

Kézművességnek nevezzük az emberi erővel és kézi szerszámaival – a természetes eredetű alapanyagokon – végzett forma-átalakító tevékenységet. A kézművesség, vagyis mesterség gyakorlóját mester, segéd, inas vagy kontár szavakkal jelölték, utóbbi a termékeit céhes vagy iparengedély nélkül készítette. Újabban a mester szót az iparos kifejezés váltotta fel. A magyar nyelv kézművesség szava a hagyományokra épülő, kézi szerszámokkal, egyedi eljárással folytatott háziipari vagy kisipari tevékenységet jelenti.

A kora középkorban a kézművesség ágazataiból, városban vagy még nagyobb területi egységben szerveződött önkéntes társulások, céhek alakultak ki, melyek egyúttal érdekvédelmi és érdek-képviseleti szervek is voltak. Működésüket az illetékes hatóság által kiadott, időnként megújítandó céhszabadalom alapján fejtették ki. Ezeket a szabálypontokat a mindenkori világi és egyházi szabályokhoz igazítva hozhatták létre. A céhek szigorú, sokszor véres szabályrendszer alapján működtek.

Takácsok céhe, szövők és szabók céhe. A szövés és szabás mesterségei a hagyományos kézművészet ágazatai közül a legelterjedtebbek, ezeken belül válnak el számos irányba különböző anyagok kiválasztása és feldolgozása, illetve a különféle munkafolyamatok szerint.

Az étkezéshez illetve ennek előkészítéséhez, sütés-főzéshez szükséges edények java része agyagból készült, úgyszintén az ételek és italok tárolására használt edények is. Manapság a kerámia inkább csak dekoratív szerepet tölt be, az ezzel foglalkozó, fazekasok céhéhez tartozó kézművesek festéssel szépítik, sőt néha külön díszeket is készítenek a kerámiából készült edényekre. A következőkben láthatjuk a fazekaskorongot.

A famegmunkálást művészi szintre emelik az ácsok és asztalosok céhei, különböző fémek feldolgozásával foglalkoznak a kovácsok, ötvösök és egyéb fémművesek céhe, üvegtárgyak készítését végzők az üvegfúvók, ugyanakkor csont- és agancsfaragással foglalkoztak a szűcsök, nemezelők, sőt még a fésűsök is.

Az üvegre festés erőteljesen fejlődött Erdélyben, ahol egész falvak mesterei foglalkoztak üvegfestéssel – ez utóbbi is az üvegfúvók- és festőkkel rokon mesterség. Az üvegfestők munkái alapvetően naiv megjelenésűek, viszont nagyon szuggesztív az egyszerű és világos összetételükben.

A bőranyagot megmunkáló illetve a szőrt vagy szarut feldolgozó mesterségek voltak a szíjártók, nyergesek, vargák, csizmadiák, tímárok, szűcsök (úgynevezett teljes szakma: a nyúzást követően a szőrös bőrből készíti bonyolult vegyi és fizikai eljárásokkal a különféle ruházati termékeket), nemezelők, gubások, szűrösök és süvegesek, illetve mindezek még ennél is több ágazata.

Megcsodálhatjuk a továbbiakban a gyöngydíszeket és a román és magyar népviseletbe öltöztetett babákat. Az ezeket készítő kézművesek a gyöngyösök céhébe vannak egyesítve, a sokszínűség és kiváló tehetség példaértékét mutatva versengésük által.

Az Erdélyi Kézművesek Vására a Vajdahunyadi várnak egy nagyszabású eseménye, 3 napon át 62 kézműves mester népművészeti alkotásait mutatja be, összesen 45 kiállító stand által.

Sok szeretettel várunk!

No Comments

Leave a Reply